Druipende lindeboom? Dit is de beste en leukste oplossing!
Ik fietste zonet over de Rijnlaan in Utrecht en verbaasde me over alle bomen die tussen de stenen zijn aangeplant. Het is een prestatie van formaat dat ze het überhaupt doen. Lindebomen zijn dan ook taaie rakkers.
Gestreste bomen
Als ik bedenk dat de oudste bomen al rond 1980 zijn aangeplant, hoe langzaam ze groeien en hoeveel overlast ze geven voor autobezitters doordat ze plakkerig spul laten druipen, is het eigenlijk maar zielig dat ze daar zijn aangeplant.
Die zwarte spikkels op je auto -die er niet af gaan in de autowasstraat- zijn namelijk door luizen afgescheiden honingdauw. Bomen die groeien onder stress zijn vatbaarder voor aantastingen zoals luis…
De zaag erin?
Nou dat hoeft ook weer niet: er is een veel leukere oplossing! Je ziet op veel plekken al zelfbeheer van boomspiegels. Fijn voor boom, plant én mens, want een beplante boomspiegel houdt meer watervast, ziet er vrolijker uit én beschermt de boom tegen verdichting van de bodem (minder stress).
Alleen mogen die boomspiegels nog best een stukje groter… dus vraag de gemeente om toestemming en laat alle niet functionele bestrating er uithalen. Heb je er zomaar een paar vierkante meter tuin bij 😊
Tips bij zelfbeheer voor ‘jouw eigen boomspiegeltuin’
- Beschadig boomwortel niet (oppervlakkig met de hand graven)
- Geen grondophoging rondom de stam (het stamhout kan niet goed tegen vocht)
- Let op de hoeveelheid schaduw én relatief droge omstandigheden bij je plantkeuze
- Kies ook een paar plantjes die in de wintergroen blijven
- Plant bollen van uitgebloeide voorjaarsnarcissen en blauwe druifjes (voor volgend voorjaar)
- Maak voor de gemeente zichtbaar dat je aan zelfbeheer doet (anders maaien ze alles weg)
Melanie Brunings is stadstuinontwikkelaar en boomspecialist bij Boom Roos Fiets en Boomadvies Utrecht (www.boomroosfiets.nl | www.boomadviesutrecht.nl )