Hanepoot / Zevenblad

Gepost in Weetjes / Tuinieren
Geplaats op woensdag, 6 januari 2016 om 16:56:44


Zevenblad is misschien wel het bekendste onkruid en het is ook nog eens lekker!
Zevenblad wordt ook wel hanenpoot of tuindersverdriet genoemd en is herkenbaar aan de zeven bladeren. Je kunt het in de keuken net zo gebruiken als spinazie. Het smaakt in gedroogde vorm bijna hetzelfde als peterselie.

Zevenblad bevat een behoorlijke hoeveelheid vitamine C, caroteen, kalium, calcium en magnesium. Het wordt in de alternatieve geneeskunde ook gebruikt bij reuma en jicht vanwege de pijnstillende werking voor zere gewrichten.

Zevenblad heeft sterke wortelstokken, als hiervan nog maar een klein stukje blijft zitten dan groeit er al een nieuwe plant uit. Eigenlijk is dat ook maar een geluk, je hoeft niet voorzichtig te zijn met oogsten. Ook blij zevenblad geld, de jonge blaadjes uit het voorjaar zijn het lekkerst. Van zevenblad kun je de bladeren en steeltjes eten.

Zevenbladstamppot
Voor een stamppot van zevenblad is nodig:

Zevenblad
Aardappelen
Zout
Peper
Boter

De verhouding zevenblad/aardappelen hangt af van persoonlijke smaak. Het ligt doorgaans tussen de 600 gram zevenblad op een kilo aardappelen tot een 1 op 1 verhouding. Kook de aardappelen en stamp ze. Kook het zevenblad gedurende een paar minuten (3-4) en knip ze in kleine stukjes. Stamp dit door de aardappelen, voeg naar smaak zout en peper en een klontje boter toe. Met dit recept kom je er al snel achter dat je eigenlijk nooit genoeg zevenblad kunt hebben!

Zevenbladpesto
Zevenblad is ook te gebruiken in een pesto, in plaats van basilicum. Deze pesto kan worden gebruikt door de pasta, door een salade of gewoon op brood. Ingrediënten die nodig zijn:

2 handen zevenblad
2 tot 4 tenen knoflook
1 hand pijnboompitten
100 milliliter Olijfolie
Zout

Het bereiden van de pesto is eenvoudig. Stop alles in een blender en ga door tot het de gewenste structuur heeft. Begin met wat minder olijfolie, zo kun je later makkelijk meer toevoegen.

Wilt u ook een gastblog plaatsen? Neem contact met ons op.

Vertiplant werkt samen met een uitgebreid netwerk van hoveniers waar u terecht kunt met al uw vragen over verticaal tuinieren. Zij zijn gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van Vertiplant verticale tuinen, waardoor de beplanting goed groeit en bloeit.

Mede mogelijk gemaakt door: Vertiplant

Gerelateerde blog's

 • Geplaatst op om
 • Muggen

  Gepost in Weetjes / Gast blog
  Anti-mug groeit in je tuin Heerlijk die zomer, alleen die muggenbulten mogen wel wat minder… Ook daar kun je je tuin of plantenbak voor inzetten! Soms is alleen de aanwezigheid van de plant of boom
  Geplaatst op om
 • Bodemleven

  Gepost in Weetjes / Gast blog
  Help de bodem leeft.. Gezonde planten begint met een gezonde bodem en dan vooral een bodem met veel bodemleven. Wormen, pissebedden, duizendpoten, mijten, springstaartjes, bacteriën, schimmels en nog
  Geplaatst op om
 • zelfbeheer van boomspiegels

  Gepost in Weetjes / Gast blog
  Druipende lindeboom? Dit is de beste en leukste oplossing! Ik fietste zonet over de Rijnlaan in Utrecht en verbaasde me over alle bomen die tussen de stenen zijn aangeplant. Het is een prestatie van
  Geplaatst op om
 • GROEN IN ZIEKENHUIZEN OF ZORGINSTELLINGEN

  Gepost in Weetjes
  De waarde van groen ‘Groen’ wordt als belangrijk ervaren in onze maatschappij. Maar waarom eigenlijk? Vanwege een aantal redenen: groen bevordert de gezondheid en het welbevinden, verbetert het
  Geplaatst op om
 • Snoeien

  Snoei altijd met schoon en scherp gereedschap. Hiermee voorkom je wonden aan de bomen/ struiken en het overbrengen van ziekten. Hulp nodig?
  Geplaatst op om
 • Blad opruimen?

  Aan de slag! In de herfsttuin is altijd iets te doen:- Hark de herfstbladeren van het gazon en de bestrating, maar laat de bladeren in de borders liggen - als een warme winterdeken. - Laat gieters en
  Geplaatst op om

© 2016 vertiplant.nl / alle rechten voorbehouden / privacy policy / 6i © 2022 / Loaded in 0,1978 seconds