Wat een mooie bloem, zegt mijn vriendin. Kun je die eten? We lopen door de tuin, op weg naar het terras in de schaduw. Zeker weten, antwoord ik en laat haar een klein bloemetje van de bloem proeven. Een prachtige bol met een doorsnede van ruim 10 centimeter met vele lichtroze steeltjes en daaraan nog iets lichter roze bloemetjes. Het is familie van de ui (Allium); raad maar eens wat het is. Ze heeft geen idee en dat snap ik wel. Want deze bloem zie je nooit in de bloemenwinkel. Wel in het groenteschap maar dan alleen de steel en het blad.

Het is namelijk een doorgeschoten prei. Als je de prei niet als groente oogst, en dat doe ik namelijk met opzet niet bij alle prei in mijn moestuin, ‘ schiet’ de prei in bloei.
De prei is familie van de ui, de knoflook en van vele andere sier-uitjes voor de tuin. Waarvan de bloemen allemaal eetbaar zijn en heerlijk smaken. De een wat scherper dan de ander. De meest scherpe bak ik heel even mee met het gerecht, waardoor de scherpte van de bloemetjes af gaat. Precies als bij de rauwe ui, die je misschien ook ietsjes bakt voordat je deze in de salade verwerkt.
Nooit meer op de composthoop gooien dus, die doorgeschoten prei en ui (en andere groente zoals kool, waarvan de bloemen ook heerlijk smaken). Oogstrelend op je gerechten én: een uitje voor je smaakpapillen. Alle (sier)uitjes in je tuin zijn overigens eetbaar.
Maar lees dan wel eerst even ‘Wat je moet weten voordat je bloemen gaat eten’. Plant dus vooral de bolletjes van de sierui in je tuin of moestuin, of die nu horizontal of vertikaal is. De bloemetjes van alle (sier)uiensoorten zijn eetbaar en lekker.
Wil je vaker iets lezen over eetbare bloemen, stuur dan even een mailtje naar info@floraltouch.nl. Dan ontvang je een paar keer per jaar fleurig nieuws uit het seizoen over eetbare bloemen in je mailbox.
