Als je naar het tuincentrum gaat, valt je vaak meteen de scheiding op tussen buitenplanten en kamerplanten. Maar soms ben je op zoek naar een kamerplant, en valt je oog op een mooie plant van de ‘buiten’ categorie. Waar is die verdeling precies op gebaseerd? En welke buitenplanten kun je ook binnenzetten? In dit artikel wordt het uitgelegd.
Buiten of binnen?
Een kamerplant is een plant die vanwege het klimaat beter tenminste een gedeelte van het jaar binnen kan staan. Het gaat dan ook vaak om planten die van nature in een warmer en/of droger klimaat groeien, zoals tropische vruchten of cactussen.
Een buitenplant, daarentegen, gedijt meestal beter bij een hogere luchtvochtigheid, veel licht en open grond zonder de beperkingen van een pot. Sommige buitenplanten hebben daarnaast een rustperiode in de winter, wat binnen moeilijk te kopiëren is.
Plantideeën
Binnen is er vele malen minder zonlicht dan buiten. Het belangrijkste criterium bij het kiezen van een buitenplant voor binnen is dan ook de hoeveelheid licht die de plant nodig heeft. Schaduwplanten doen het binnen meestal prima, maar laat planten die de volle zon nodig hebben liever buiten staan! Hier zijn een aantal suggesties voor buitenplanten die je ook binnen kunt zetten:
Geraniums groeien zowel binnen als buiten. Zet ze binnen wel op een lichte plek op de vensterbank zodat ze voldoende zonlicht krijgen. Deze plant bloeit in de lente tot halverwege de zomer, en heeft aromatische bloemen in verschillende tinten rood en roze. Geef geraniums pas water als de grond droog aanvoelt, en verwijder dode bloemen en bladeren. Ze bloeien het langst als je ze tijdens de bloei elke paar weken bemest. Snoei de planten in de winter terug met ongeveer een derde.
Varens doen het ook zowel buiten als binnen goed en komen in veel verschillende soorten, elk met hun eigen bladvorm. Deze groene plant heeft behoorlijk veel water nodig en houdt van een hoge luchtvochtigheid, geef ze dus regelmatig water en besproei ze met de plantenspuit, vooral in de winter als de verwarming aan staat! Regent het? Zet je varens dan een uurtje buiten; regenwater bevat meer voeding dan gezuiverd kraanwater.
Plaats deze schaduwliefhebbers niet in direct zonlicht.
Een binnenmoestuin is ook een leuke manier om meer planten in huis te halen, vooral als je plek hebt in de keuken zodat je ingrediënten vers van de vensterbank kunt plukken! Lavendel doet het goed in een droge omgeving met beperkt licht, en de meeste kruiden, zoals peterselie, tijm, en koriander groeien op een zonnige plek op de vensterbank. Veel slasoorten, zoals pluksla, hebben geen volle grond nodig om goed te groeien. Als je deze planten in de keukenvensterbank zet, kun je er maandenlang van blijven plukken om snel wat vitamines aan je gerechten toe te voegen.
Vruchten zijn binnen erg moeilijk te kweken, omdat de planten bevrucht moeten worden door bijen. Deze planten kun je dus beter buiten zetten!
Bloembollen, zoals tulpen en narcissen, groeien prima op een lichte plek in de woonkamer en halen de lente naar binnen als het buiten nog te koud is om in de tuin te zitten. Na het uitbloeien kun je de bollen droog en donker bewaren om ze in het najaar in de tuin te planten!
Naast regelmatig water geven, kun je planten binnen besproeien met de plantenspuit, of de pot op een verdampschoteltje gevuld met water zetten.
Omdat zonlicht binnen vaak maar van één richting komt, moet je planten regelmatig keren – liefst meerdere malen per dag! Dit zorgt voor een regelmatige groei en voorkomt gedraaide takken.
Voor meer onderhouds- en opruimtips kijk je verder op ons blog. Voor specifieke vragen kan je natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.