Bodemleven

Door: Geral Overbeek | Website
Gepost in Weetjes / Gast blog
Geplaats op maandag, 3 juli 2017 om 18:46:34

Help de bodem leeft..

Gezonde planten begint met een gezonde bodem en dan vooral een bodem met veel bodemleven.
Wormen, pissebedden, duizendpoten, mijten, springstaartjes, bacteriën, schimmels en nog veel meer kruipt en werkt in een gezonde bodem, een bodem die leeft.


De grond waar de planten in moeten groeien is als een fundering onder je huis. Als de fundering niet in orde is zal het huis ook niet stevig worden.

Een gezonde bodem leeft en krioelt van de activiteit, al die bodembeestjes zijn hard aan het werk om alle afvalstoffen om te zetten in hapklare brokken voor de plantenwortels. Het gaat zo ver dat bodemschimmels voedingsstoffen aan de wortels geven en de wortels geven in ruil de schimmels suikers. Dit noemen we symbiose en komt erop neer dat planten niet zonder bodemleven kunnen en het bodemleven kan niet zonder planten.


Het bodemleven helpt.

Een bodemleven met optimale activiteit zorgt voor een betere drainage, meer waterbergend vermogen en natuurlijk een betere wortelgroei bij planten en bomen. In een ideale situatie geeft het bodemleven de planten zelfs antistoffen om plaagdieren zoals rupsen of luizen af te weren.

Het bodemleven heeft brandstof nodig om te kunnen leven. Organische materiaal zoals blad, takken en zelfs hout worden door het bodemleven afgebroken en omgezet in voedingsstoffen die weer beschikbaar komen voor de beplanting. Op die manier wordt er geen materiaal verspilt en is er een natuurlijke kringloop.De natuurlijke kringloop voeden.

Het is daarvoor belangrijk om blad en ander organische materiaal in de tuin te laten liggen zodat het kan worden afgebroken en alle gunstige invloeden op de bodem en de planten kunnen plaatsvinden.
Als de tuin te veel wordt opgeruimd en elk blaadje in de afvalcontainer belandt zal de natuurlijke kringloop steeds armer worden. De planten groeien en bloeien slecht en zijn vatbaarder voor ziektes.

Zou je meer willen weten over het bodemleven, bemesting en composteren kijk dan eens op de pagina: Bodemleven en composteren voor een groeizaam leven.

Met groeizame groet, Geral Overbeek  /  Tuincursus-Online.nl

Wilt u ook een gastblog plaatsen? Neem contact met ons op.

Vertiplant werkt samen met een uitgebreid netwerk van hoveniers waar u terecht kunt met al uw vragen over verticaal tuinieren. Zij zijn gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van Vertiplant verticale tuinen, waardoor de beplanting goed groeit en bloeit.

Mede mogelijk gemaakt door: Vertiplant

Gerelateerde blog's

 • Geplaatst op om
 • Hoe kweek je zelf een avocado boom?

  Gepost in Gast blog
  Complete handleiding!   Avocado’s worden steeds populairder. Aanvankelijk was een overheerlijke guacamole zo ongeveer de enige toepassing voor een avocado die bekend was. Natuurlijk is een goed
  Geplaatst op om
 • Contrast

  Gepost in Gast blog
  Contrast in de tuin J.J. Beljon schreef in zijn boek: Zo doe je dat, grondbeginselen van vormgeving, over contrast (een boek dat iedere ontwerper in zijn boekenkast zou moeten hebben staan): “Wij
  Geplaatst op om
 • Herfst

  Gepost in Gast blog
  In de herfst is veel te zien in de tuin, maar je moet het wel willen zien: Bladeren die verkleuren, twijgen die weer tevoorschijn komen en de moeite waard zijn om te zien (zoals Cornus, Euonymus en
  Geplaatst op om
 • Planten op de werkvloer

  Gepost in Gast blog
  Planten op de werkvloer, waarom? Tegenwoordig zijn heel veel kantoren bezig om hip en modern te worden om zo een goede werksfeer te creëren. Dit wordt op verschillende manieren bereikt. Bijvoorbeeld
  Geplaatst op om
 • Tijd voor verandering

  Gepost in Gast blog
  Buxus De Buxus is jarenlang gebruikt als geknipt element in tuinen, als haag of als boetseerwerk, in formele of informele tuinen. De Buxus stond in bijna elke tuin en was vrij probleemloos. Er waren
  Geplaatst op om
 • Planten scherm

  Gepost in Gast blog / Projecten
  Vertiplant ook in Roemenië. Afgelopenweek zijn er twee panelen geplaatst bij “Casa Careel”in Tranisu. Deze panelen zijn voorbeelden voor belangstellenden die een paneel willen aanschaffen in Roemenië
  Geplaatst op om

© 2016 vertiplant.nl / alle rechten voorbehouden / privacy policy / 6i © 2022 / Loaded in 0,047 seconds