Hoe kweek je zelf een avocado boom?

Door: Bibi Raven | Website | Facebook
Gepost in Gast blog
Geplaats op maandag, 30 april 2018 om 16:20:14

Complete handleiding!

 

Avocado’s worden steeds populairder. Aanvankelijk was een overheerlijke guacamole zo ongeveer de enige toepassing voor een avocado die bekend was. Natuurlijk is een goed gemaakte guacamole nog altijd niet te versmaden, maar er is zoveel meer mogelijk met deze Midden-Amerikaanse vrucht.

 

Een avocado is niet alleen lekker, de vruchten zijn ook nog eens erg gezond. Bomvol met enkelvoudig onverzadigd vet is het een goede tegenhanger van de verzadigde (en ongezonde) vetten die bijvoorbeeld in kaas of boter zitten. Smeer lekker avocado op je boterham en geniet van al het goeds dat de vrucht je biedt. Smaak, vezels (6,4 gram per 100 gram, wat dubbel zoveel is als een volkoren boterham), veel B vitaminen, vitamine E en kalium.

 

 

Zelf een plant opkweken

Avocado’s hebben eigenlijk maar één nadeel. Ze zijn soms vrij prijzig. Geen wonder, de vruchten worden aangevoerd vanuit Midden-Amerika of bijvoorbeeld Israël. Tijd voor actie! En, wat is leuker en goedkoper dan je eigen avocado’s kweken? Eigenlijk niets toch? En het is nog heel makkelijk ook! Wat je nodig hebt zijn een avocado, een kleine bloempot of moestuinbak, de juiste temperatuur en geduld.

 

Een avocadoboom wordt in de vrije natuur zomaar 20 meter hoog. Met een doorsnede van de kroon van wel 10 meter. Maar, geen nood! Wanneer je hem opkweekt in een kleine pot of moestuinbak dan zal hij meer de maat van een flinke kamerplant aanhouden.

 

Toothpick Methode

De meest toegepaste manier van opkweken is de zogenaamde ‘tandenstoker’ methode. Hoe werkt deze methode?

Eigenlijk heel simpel:

  • Bewaar de pit uit een avocado, was hem goed schoon en maak hem goed droog met een doek

  • Vul een glas met water en hou de onderkant (dikke zijde) van de pit zo’n 2,5 centimeter in het water

  • Pak vier tandenstokers, cocktailprikkers of satéstokjes. Prik er één aan elke kant van de avocado. Gelijkmatig verdelen, de prikkers zijn nodig als steuntjes waarmee je de avocado op het glas kunt hangen. Precies zo dat de onderkant van de pit 2,5cm in het water hangt.

  • Zet het glas met de pit warm (tussen 15 en 29 °C) weg. Liefst een beetje in de zon.

  • En nu: wachten. Ververs af en toe het water en wacht tot er aan de onderzijde wortels uit de pit beginnen te groeien. Dit kan wel 2 tot 8 weken duren. Na de wortels zal er een spruit uit de bovenzijde van de pit gaan groeien.

  • Heeft de pit wortels van zo’n 8 cm lengte en is het een ‘bosje’ geworden? Haal hem uit het glas en plant de avocadoboom in wording nu in een kleine pot of moestuinbak.

  • Goede drainage van de grond is belangrijk. Zorg voor een pot met een gat onderin, doe daar grind of hydrokorrels in, dan wat rulle compost met zand en daarop potgrond. Wil je de plant direct in je moestuinbak zetten? Zorg ook hier voor voldoende losse, goed waterdoorlatende

  • grond. Maak in de grond een gat dat diep genoeg is om de wortels en ongeveer de helft van de pit in te zetten. Duw de grond zachtjes een beetje aan tot de pit stevig staat.

  • Regelmatig (1x per week) wat water geven, in de gaten houden of de grond niet al te vochtig wordt en gaat schimmelen.

  • De avocado is niet winterhard. Houd de omgevingstemperatuur altijd boven de 15°C.

  • Na een jaar of 3 à 4 zal je boom groot genoeg zijn om vrucht te dragen. Het is raadzaam om altijd minimaal 2 avocado bomen bij elkaar te zetten. Op deze manier zullen insecten tijdens de bloei van de bomen het stuifmeel uit de bloemen uitwisselen, wat tot vruchten leidt.



Grond/compost methode

Methode 2 is op zich eenvoudiger dan bovenstaande methode, maar het uitspruiten van de pit kan bij deze methode wel langer op zich laten wachten. Voor de grond/compost methode maak je ook een avocado pit goed schoon en droog. Vervolgens zet je hem met de dikke kant omlaag in een kleine pot of moestuinbak gevuld met één derde grind of hydrokorrels. Daarbovenop potgrond, vermengd met compost. Avocado’s houden van vruchtbare grond. Zorg dat de pit tot ongeveer de helft in de grond staat. Minimaal één derde van zijn totale omvang. Ook hier is het vervolgens een kwestie van de grond vochtig houden. Niet té nat. En wachten.

 

De pit zal na enkele weken, tot wel 3 maanden wortel gaan schieten. Nog een week of 2 tot 4 later komt de spruit aan de bovenzijde van de pit naar buiten. Je hebt je eigen avocadoboom! Ook hier geldt: vertroetelen, vochtig houden, de omgevingstemperatuur nooit onder de 15°C laten komen en na een jaar of 3 zal de plant gaan bloeien. Zorg voor bestuiving van een andere plant en ga genieten van je eigen avocado’s.

 

Natte doek methode

Laatste methode om je eigen avocadoboom te kweken is de zogenaamde ‘wet towel method’. Ook hiervoor geldt het begin met een goed schoongemaakte avocadopit. Leg deze in een vochtige doek of papier weg op een donkere plaats. Zorg ervoor dat de doek/papier altijd vochtig blijven, zeker niet kleddernat! Het vocht zal de pit stimuleren tot het produceren van wortels. Dit zal na een week of 8 gebeuren. Blijf de doek om de pit heen vochtig houden en wacht tot er ook een spruit uit de pit groeit. Zijn de wortels zo’n 8 cm lang? Haal de pit uit de doeken en behandel hem verder net zoals benoemt bij de toothpick methode.

 

Verzorging van je avocadoboom

Elke plant en elke boom vraagt om de juiste verzorging. Avocado’s houden van zon, warmte, vocht en goede drainage rond hun wortels. Wanneer de grond in je pot of moestuinbak te vochtig is, dan krijg je last van schimmelvorming, waaraan de boom dood zal gaan als je er niets tegen doet.

 

Ook luizen, spint en andere beestjes kunnen de jonge boom aantasten. Heb je last van beestjes of schimmel? Vraag bij het tuincentrum om (biologische) middelen die je boom beschermen tegen ongewenste bewoners. Eventueel bijmesten van je boom kan ook helpen. Zorg voor een sterke boom, met gezonde groei. Op die manier zal hij beter bestand zijn tegen ongedierte.

Wilt u ook een gastblog plaatsen? Neem contact met ons op.

Vertiplant werkt samen met een uitgebreid netwerk van hoveniers waar u terecht kunt met al uw vragen over verticaal tuinieren. Zij zijn gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van Vertiplant verticale tuinen, waardoor de beplanting goed groeit en bloeit.

Mede mogelijk gemaakt door: Vertiplant

Gerelateerde blog's

  • Geplaatst op om
  • Hoe kweek je zelf een avocado boom?

    Gepost in Gast blog
    Complete handleiding!   Avocado’s worden steeds populairder. Aanvankelijk was een overheerlijke guacamole zo ongeveer de enige toepassing voor een avocado die bekend was. Natuurlijk is een goed
    Geplaatst op om
  • Contrast

    Gepost in Gast blog
    Contrast in de tuin J.J. Beljon schreef in zijn boek: Zo doe je dat, grondbeginselen van vormgeving, over contrast (een boek dat iedere ontwerper in zijn boekenkast zou moeten hebben staan): “Wij
    Geplaatst op om
  • Herfst

    Gepost in Gast blog
    In de herfst is veel te zien in de tuin, maar je moet het wel willen zien: Bladeren die verkleuren, twijgen die weer tevoorschijn komen en de moeite waard zijn om te zien (zoals Cornus, Euonymus en
    Geplaatst op om
  • Planten op de werkvloer

    Gepost in Gast blog
    Planten op de werkvloer, waarom? Tegenwoordig zijn heel veel kantoren bezig om hip en modern te worden om zo een goede werksfeer te creëren. Dit wordt op verschillende manieren bereikt. Bijvoorbeeld
    Geplaatst op om
  • Tijd voor verandering

    Gepost in Gast blog
    Buxus De Buxus is jarenlang gebruikt als geknipt element in tuinen, als haag of als boetseerwerk, in formele of informele tuinen. De Buxus stond in bijna elke tuin en was vrij probleemloos. Er waren
    Geplaatst op om
  • Planten scherm

    Gepost in Gast blog / Projecten
    Vertiplant ook in Roemenië. Afgelopenweek zijn er twee panelen geplaatst bij “Casa Careel”in Tranisu. Deze panelen zijn voorbeelden voor belangstellenden die een paneel willen aanschaffen in Roemenië
    Geplaatst op om

© 2016 vertiplant.nl / alle rechten voorbehouden / privacy policy / 6i © 2023 / Loaded in 0,0394 seconds